GORCZYCA ŻÓŁTA ziarno BIO 100 g
Symbol: OL452
36.30 zł
Gorczyca żółta najbardziej znana jest jako przyprawa dodawana do musztardy. Nasiona gorczycy żółtej zawierają mirozynę, enzym uwalniany po zmiażdżeniu i zmieszaniu proszku z wodą, który tworzy izotiocyjanian allilu. Ten związek odpowiada za charakterystyczny smak i rozgrzewające uczucie, odczuwane podczas spożywania potraw z gorczycą jasną.
Producent: Compagnie des Sens
Data minimalnej trwałości (DDM): 09/2025
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Francja
Data minimalnej trwałości (DDM): 09/2025
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Francja
GORCZYCA ŻÓŁTA ziarno BIO 100 g
Gorczyca żółta najbardziej znana jest jako przyprawa dodawana do musztardy. Nasiona gorczycy żółtej zawierają mirozynę, enzym uwalniany po zmiażdżeniu i zmieszaniu proszku z wodą, który tworzy izotiocyjanian allilu. Ten związek odpowiada za charakterystyczny smak i rozgrzewające uczucie, odczuwane podczas spożywania potraw z gorczycą jasną.
Nazwa łacińska: Sinapis alba L.
Użyta część: Nasiona
Pochodzenie surowca: Niemcy
Składniki: Nasiona gorczycy jasnej, z upraw ekologicznych
Sprzedawane w: Szczelna torebka z możliwością wielokrotnego zamykania
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
Prażone: prażone na sucho lub w oleju nasiona gorczycy nabierają lekko orzechowego smaku.
Zmiażdżone: aby wydobyć pikantność nasion gorczycy, zmiażdż ziarna, a następnie namocz je w wodzie.
Z innymi przyprawami: ze względu na swoją pikantność nasiona gorczycy sarepskiej dobrze komponują się z czosnkiem, chilli, imbirem, kminkiem, czarnuszką itp.
Do potraw: nasiona gorczycy można dodawać do sosów, wszelkiego rodzaju warzyw, marynat i przypraw do mięsa (królik, baranina, drób) lub ryb.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć opakowanie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).
Nazwa łacińska: Sinapis alba L.
Użyta część: Nasiona
Pochodzenie surowca: Niemcy
Składniki: Nasiona gorczycy jasnej, z upraw ekologicznych
Sprzedawane w: Szczelna torebka z możliwością wielokrotnego zamykania
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
Prażone: prażone na sucho lub w oleju nasiona gorczycy nabierają lekko orzechowego smaku.
Zmiażdżone: aby wydobyć pikantność nasion gorczycy, zmiażdż ziarna, a następnie namocz je w wodzie.
Z innymi przyprawami: ze względu na swoją pikantność nasiona gorczycy sarepskiej dobrze komponują się z czosnkiem, chilli, imbirem, kminkiem, czarnuszką itp.
Do potraw: nasiona gorczycy można dodawać do sosów, wszelkiego rodzaju warzyw, marynat i przypraw do mięsa (królik, baranina, drób) lub ryb.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć opakowanie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).