ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ

Kakao – idealny napój na jesień. poznaj zdrowotne właściwości kakao

Gorące kakao na jesienne wieczory

GORĄCE KAKAO NA JESIENNE WIECZORY

Proszek kakaowy jest produktem szeroko dostępnym, właściwie znajdziemy go w każdym sklepie spożywczym. Wykorzystuje się go przede wszystkim do wypieków, deserów, ale też przygotowania rozgrzewającego napoju. Jesienią szczególnie mamy ochotę na tak zwane „kakałko” – i nic w tym dziwnego! W końcu smak i aromat kakao kojarzy się ze stanem błogiego relaksu oraz odpoczynku pod ciepłym kocykiem. Na początek kilka podstawowych informacji o kakao.

Kakaowiec (Theobroma cacao) to niezbyt wysokie drzewo, uprawiane w krajach tropikalnych w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej i Środkowej. Ma wiele gatunków i odmian, jednak w przemyśle spożywczym wykorzystuje się szczególnie jedną z nich – odmianę forastero. Zawiera ona większą ilość tłuszczu, charakteryzuje się intensywnym czekoladowym smakiem oraz jest niewymagająca w uprawie. A jakie składniki aktywne zawiera w sobie proszek kakaowy?

SKŁADNIKI i WARTOŚCI ODŻYWCE KAKAO

Na początku trzeba zaznaczyć, że mowa będzie o prawdziwym kakao, wszelkie produkty „kakaopodobne” ze wzmacniaczami smaku i cukrem raczej nie wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Tego typu artykuły spożywcze zazwyczaj celują w najmłodszych konsumentów, dlatego warto zastąpić je prawdziwym proszkiem kakaowym, a gorący napój posłodzić na przykład miodem lub nawet cukrem trzcinowym.

Kakao to pełnowartościowy produkt, który zawiera np.: kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy czy stearynowy. Bogate jest w witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także w związki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i cynk. Kluczowe są też substancje z grupy polifenoli, jak na przykład flawonoidy. Jaki wpływ na organizm ma kakao?
Składniki i wartości odżywce kakao
Kakao - właściwości i zastosowanie

KAKAO - WŁAŚCIWOŚCI i ZASTOSOWANIE

  • Dobre samopoczucie i pełnia energii – kakao dostarcza naszemu organizmowi związki, które wpływają na produkcję „hormonów szczęścia”, czyli endorfin. Zawiera także kofeinę oraz teobrominę, substancje dodające energii. Spożywając kakao zapobiegamy spadkom energii i obniżonemu nastrojowi.
  • Młody wygląd na dłużej – zawartość przeciwutleniaczy w kakao wpływa na komórki, hamując proces ich starzenia. Kakao jest więc sposobem na zachowanie młodego wyglądu skóry.
  • Niezawodna pamięć i pełne skupienie – wspomniane przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, a także magnez i witamina E wspierają pracę naszego mózgu, dzięki czemu łatwiej nam się skupić i zapamiętywać informacje. Kakao to naturalne wsparcie dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo.
  • Ogólne wzmocnienie organizmu – antyoksydanty redukują wolne rodniki, a także chronią przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ma to szczególne znaczenie w okresie obniżonej odporności, a także zmniejsza szansę na powstawanie nowotworów.
  • Ochrona serca – polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu, co przekłada się na ochronę serca i zapobieganiu chorobom takim jak miażdżyca.
  • Niski indeks glikemiczny – wartość IG to 20, co sprawia, że kakao mogą włączyć w swoją dietę osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność.
Kakao - właściwości i zastosowanie
Przygotuj jesienne kakao

PRZYGOTUJ JESIENNE KAKAO

Gorące kakao samo w sobie ma pełnię smaku, jednak urozmaicenie go kilkoma dodatkami sprawi, że zyska korzennego aromatu, który wpisuje się w jesienną aurę za oknem.

Pyszne i zdrowe kakao przygotujecie na dowolnej bazie: mleku, wodzie czy napoju roślinnym, w zależności od preferencji. W ekspresowej wersji kubek z kakao wystarczy zalać wrzątkiem, a nieco urozmaicony napój można wykonać w następujący sposób:

W garnuszku na małym ogniu podgrzej szklankę mleka lub napoju roślinnego. Dodaj łyżeczkę miodu, łyżkę kakao, pół łyżeczki cynamonu i opcjonalnie szczyptę imbiru. Całość zagotuj.

Możesz udekorować swoje kakao spienionym mlekiem, by zyskać efekt pianki, i posypać po wierzchu cynamonem lub proszkiem z kakao.