ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ

KARDAMON ZIELONY cały BIO 100 g

Symbol: OL459

Informacja dotycząca dostawy
Informacja dotycząca dostawy
Produkt dostępny. Złóż zamówienie, a wyślemy go jeszcze dzisiaj.
dowiedz się więcej
80.00 zł
Zielony kardamon jest niezbędną przyprawą w kuchni indyjskiej. Kardamon często opisuje się jako „Król Przypraw”, ze względu na bardzo ceniony zapach, czy też cenę, która czyni go jedną z najdroższych przypraw. Kardamon ma bardzo specyficzny aromat – jednocześnie cytrynowy, kamforowy, pieprzny i miętowy, dzięki czemu lubimy go zarówno w kuchni pikantnej, jak i słodkiej.
Producent: Compagnie des Sens
Data minimalnej trwałości (DDM): 01/2026
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Gwatemala

KARDAMON ZIELONY cały BIO 100 g

Zielony kardamon jest niezbędną przyprawą w kuchni indyjskiej. Kardamon często opisuje się jako „Król Przypraw”, ze względu na bardzo ceniony zapach, czy też cenę, która czyni go jedną z najdroższych przypraw. Kardamon ma bardzo specyficzny aromat – jednocześnie cytrynowy, kamforowy, pieprzny i miętowy, dzięki czemu lubimy go zarówno w kuchni pikantnej, jak i słodkiej.
GWARANCJE JAKOŚCI
Certyfikowany przez Ecocert (FR-BIO-01)
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii

Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum (L.) Maton
Użyta część: Owoce
Pochodzenie surowca: Gwatemala
Składniki: Zielony kardamon, z upraw ekologicznych
Sprzedawane w: Torebka z możliwością wielokrotnego zamykania

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
W całości: do dłużej gotowanych potraw dodać jeden lub kilka całych, lekko zmiażdżonych strąków.
W proszku: dla intensywniejszego smaku użyj tylko nasion, zmielonych lub uprażonych. Dodaj pod koniec gotowania.
Z innymi przyprawami: zielony kardamon dobrze komponuje się z większością przypraw, w szczególności z nasionami imbiru, cynamonu i kolendry.
Do potraw: zielony kardamon można stosować zarówno w kuchni słodkiej (piernik, czekolada itp.), jak i słonej (ryż, zupa itp.) lub w napojach (kawa po turecku, grzane wino itp.).
Warto wiedzieć: aromat kardamonu lepiej uwalnia się w tłuszczu. Uważaj na dodawaną ilość, aby kardamon nie zdominował smaku całej potrawy!

PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć opakowanie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (poniżej 20°C).

KARDAMON ZIELONY cały BIO 100 g, OL459