KMINEK ziarno BIO 100 g
Symbol: OL468
Informacja dotycząca dostawy
Produkt dostępny. Złóż zamówienie, a wyślemy go jeszcze dzisiaj.
dowiedz się więcej
47.00 zł
Kminek, pierwotnie pochodzący z Azji, dobrze zaaklimatyzował się także w Europie w regionach o klimacie umiarkowanym. Kminek jest jedną z podstawowych przypraw kuchni niemieckiej i wschodnioeuropejskiej. Związek odpowiadający za jego aromat, to nic innego jak karwon, który nadaje mu smak i zapach zbliżony do kminu rzymskiego. Te dwie przyprawy są często ze sobą mylone, jednak kminek ma słodszy i bardziej anyżowy smak.
Producent: Compagnie des Sens
Data minimalnej trwałości (DDM): 04/2026
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Lituanie
Data minimalnej trwałości (DDM): 04/2026
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Kraj pochodzenia: Lituanie
KMINEK ziarno BIO 100 g
Kminek, pierwotnie pochodzący z Azji, dobrze zaaklimatyzował się także w Europie w regionach o klimacie umiarkowanym. Kminek jest jedną z podstawowych przypraw kuchni niemieckiej i wschodnioeuropejskiej. Związek odpowiadający za jego aromat, to nic innego jak karwon, który nadaje mu smak i zapach zbliżony do kminu rzymskiego. Te dwie przyprawy są często ze sobą mylone, jednak kminek ma słodszy i bardziej anyżowy smak.
GWARANCJE JAKOŚCI
Certyfikowany przez Ecocert (FR-BIO-01)
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii
Nazwa łacińska: Carum carvi L.
Użyta część: Nasiona
Pochodzenie surowca: Niemcy, Litwa
Składniki: Nasiona kminku, z upraw ekologicznych
Sprzedawane w: Torebka z możliwością wielokrotnego zamykania
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
W kuchni: grilluj na sucho lub na oleju dla uwolnienia aromatów. Nasiona można zmielić i dodać pod koniec gotowania do potrawy.
Do naparów: 1 łyżeczkę kminku dodać do filiżanki gorącej wody i pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 10-15 minut.
Z innymi przyprawami: w zależności od pożądanego smaku kminek można łączyć z kolendrą, imbirem, zielonym anyżem, kardamonem itp.
Do potraw: kminek stosowany jest do przystanek (sałatka z marchwi, buraków), do dań z serem (munster, gouda) oraz dań na bazie kapusty, ziemniaków czy grzybów.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć opakowanie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).
GWARANCJE JAKOŚCI
Certyfikowany przez Ecocert (FR-BIO-01)
Analiza identyfikowalności i jakości każdej wyprodukowanej partii
Nazwa łacińska: Carum carvi L.
Użyta część: Nasiona
Pochodzenie surowca: Niemcy, Litwa
Składniki: Nasiona kminku, z upraw ekologicznych
Sprzedawane w: Torebka z możliwością wielokrotnego zamykania
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
W kuchni: grilluj na sucho lub na oleju dla uwolnienia aromatów. Nasiona można zmielić i dodać pod koniec gotowania do potrawy.
Do naparów: 1 łyżeczkę kminku dodać do filiżanki gorącej wody i pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 10-15 minut.
Z innymi przyprawami: w zależności od pożądanego smaku kminek można łączyć z kolendrą, imbirem, zielonym anyżem, kardamonem itp.
Do potraw: kminek stosowany jest do przystanek (sałatka z marchwi, buraków), do dań z serem (munster, gouda) oraz dań na bazie kapusty, ziemniaków czy grzybów.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć opakowanie.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).