ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ

Kurkuma – na co pomaga? poznaj działanie złotej przyprawy

Czym jest kurkuma?

CZYM JEST KURKUMA?

Doskonale znana w kuchni kurkuma to przyprawa, którą docenia się w szczególności za piękny złoty kolor, który nadaje daniom. Oprócz znakomitego smaku i aromatu ma nam do zaoferowania jednak o wiele więcej. Poznajcie lecznicze właściwości kurkumy.

Ostryż długi, zwany też szafranem indyjskim, należy do rodziny imbirowatych, dlatego kurkuma i imbir mają ze sobą wiele wspólnego. Ostryż uprawia się w krajach azjatyckich, a przede wszystkim w Indiach i Chinach, gdzie odgrywa ogromną rolę w medycynie naturalnej. Korzeń kurkumy na zewnątrz ma barwę żółtobrązową, natomiast środek jest intensywnie pomarańczowy, przez co w dawnej medycynie hinduskiej nazywano kurkumę „złotą przyprawą”. Czemu zawdzięcza takie zainteresowanie i dlaczego kurkumę określa się mianem superfood?

SKŁADNIKI AKTYWNE KURKUMY

Kurkuma zawiera szereg składników prozdrowotnych, znajdziemy w niej: witaminy z grupy B, witaminę C, K oraz E, błonnik, czy minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Jednak głównie swoją moc zawdzięcza związkom zwanym kurkuminoidami, do których należą: kurkumina, demetoksykurkumina i bis-demetoksykurkumina. Właściwości prozdrowotne wykazuje zwłaszcza kurkumina, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Niestety, jest trudno przyswajalna dla naszego organizmu, dlatego jeśli zależy nam wykorzystaniu całego potencjału tego związku, warto łączyć go z piperyną, która zwiększy wchłanianie kurkuminy aż o 2000%, a także pozytywnie wpływa na układ trawienny. Kurkumina i piperyna tworzą więc idealną parę.

Podsumowując bogaty skład kurkumy: dzięki niemu wykazuje ona działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz neuroprotekcyjne.
Składniki aktywne kurkumy
Właściwości kurkumy. Jak działa kurkuma?

WŁAŚCIWOŚCI KURKUMY. JAK DZIAŁA KURKUMA?

Zastosowania kurkumy wciąż się mnożą za sprawą nowych badań, które potwierdzają jej lecznicze właściwości. Co dziś wiemy o działaniu kurkumy?

Kurkuma na stawy

Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne kurkuma wspomaga leczenie i przynosi ulgę w przypadku przewlekłych chorób o charakterze reumatoidalnym. Zawarta w ostryżu kurkumina reguluje poziom cytokin prozapalnych, a w połączeniu z leczeniem farmakologicznym skutecznie zwiększa efektywność terapii, eliminując ból.

Kurkuma a praca mózgu

Kurkuma wykazuje obiecujące działanie na układ nerwowy. Obecne z ostryżu substancje, zwłaszcza mózgowy czynnik neurotroficzny (BDNF), pobudzają komórki mózgowe, co przekłada się na zahamowanie objawów choroby Alzheimera, depresji, czy udaru. Białko BDNF stymuluje powstawanie nowych neuronów, a więc z dużym prawdopodobieństwem kurkumina wspiera także pamięć i koncentrację.

Kurkuma a działanie przeciwnowotworowe

Kurkumina to związek, który fascynuje naukowców ze względu na potencjalne działanie ochronne przed nowotworami. Z badań wynika, że może ona wpływać na wzrost i rozwój komórek nowotworowych. Za sprawą kurkuminy dochodzi do apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek nowotworowych, a także ograniczenia ryzyka przerzutów nowotworowych. Problemem jest jednak ograniczone wchłanianie kurkuminy przez nasz organizm, dlatego by potwierdzić jej działanie przeciwnowotworowe potrzebne są dalsze badania i testy.

Kurkuma na trawienie

Zawarte w kurkumie składniki aktywne mają też pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Oprócz usprawnienia metabolizmu, działa antybakteryjnie i rozkurczająco, co okazuje się być kluczowe przy dolegliwościach związanych z niestrawnością lub zapaleniem jelit. Ponadto kurkuma oddziałuje na funkcjonowanie wątroby i trzustki.
Kurkuma a działanie przeciwnowotworowe
Kurkuma na odporność

Kurkuma na odporność

W okresie przeziębień i grypy kurkuma może być naturalnym wsparciem dla układu odpornościowego. Za sprawą jej właściwości przeciwwirusowych oraz przeciwbakteryjnych proces namnażania się wirusów zostaje zahamowany, a rozwój chorób bakteryjnych – wstrzymany. Zdrowotne napoje z kurkumą mogą także złagodzić objawy infekcji, do których należą: kaszel, katar, gorączka czy zapalenie zatok.

Kurkuma a starzenie się skóry

Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że coraz częściej możemy spotkać w drogeriach kosmetyki z kurkumą. Kurkumina ogranicza występowanie wolnych rodników, a więc hamuje proces starzenia się skóry. Produkty do pielęgnacji z kurkumą działają przeciwzmarszczkowo, a także wyrównują koloryt cery, odżywiają skórę i redukują oznaki zmęczenia. Dodatkowo, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, kurkuma łagodzi trądzik, łuszczycę, egzemę czy oparzenia.

Kurkuma na odchudzanie

Działanie żółciopędne kurkumy pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę i woreczek żółciowy, co przekłada się na usprawnienie trawienia tłuszczów. Ponadto kurkuma jest źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia metabolizm i wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Te czynniki odpowiadają za kontrolowanie masy ciała, a co za tym idzie – utracie wagi. Warto jednak pamiętać, że na odchudzanie najlepiej sprawdzą się suplementy z kurkumą, czyli kurkuma w tabletkach lub kurkuma micelizowana, które zawierają dodatkowe składniki, zwiększające biodostępność kurkumy. Oczywiście, by osiągnąć najlepsze efekty, trzeba pamiętać o zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej.
Kurkuma na odchudzanie
Kurkuma – jak stosować?

KURKUMA – JAK STOSOWAĆ?

Kurkuma w kuchni

Wykorzystywanie mielonej kurkumy w kuchni to najprostszy sposób, by włączyć tę złotą przyprawę do swojej diety. Jeśli zależy nam na jak najlepszym wchłanianiu składników aktywnych z kurkumy, to warto pamiętać o tych zasadach:
  • Kurkuma z pieprzem – pieprz to naturalne źródło piperyny, która zwiększa przyswajanie drogocennej kurkuminy przez organizm, dlatego warto łączyć ze sobą te dwie przyprawy.
  • Kurkuma i tłuszcze – zdrowe tłuszcze są świetnym rozpuszczalnikiem dla kurkumy. Dzięki nim kurkumina przyswajana jest wolnej, więc na dłużej pozostaje w krwioobiegu.
  • Kurkuma i wysokie temperatury – wyższa temperatura zwiększa rozpuszczalność kurkumy, zatem warto dodawać ją do ciepłych dań.

Kurkuma wysokiej jakości

Oprócz świadomego gotowania, dobrze jest też postawić na przemyślany zakup kurkumy w proszku. Zdrowotne działanie zależy od jakości produktu, jego pochodzenia i metody upraw. Ekologiczna kurkuma to gwarancja doskonałego smaku, ale też pozyskiwania korzeni i kłączy ostryżu ze zrównoważonego rolnictwa, wolnego od nawozów i pestycydów. Warto postawić na bio kurkumę, która oferuje wszystkie zdrowotne właściwości tej rośliny.
Kurkuma wysokiej jakości
Kurkuma – przeciwwskazania

Kurkuma – przeciwwskazania

Nawet najlepsza kurkuma w proszku może stanowić zagrożenie w przypadku nieodpowiedzialnego stosowania. Spożywanie kurkumy w ciąży w za dużych ilościach może doprowadzić do skurczów macicy, a w skrajnych przypadkach do wywołania porodu lub poronienia. Osoby z niedrożnością dróg żółciowych i kamieniami żółciowymi, a także przejmujący leki przeciwzakrzepowe powinny zasięgnąć porady lekarskiej przed stosowaniem kurkumy, a zwłaszcza suplementów na bazie kurkumy.

Należy pamiętać też o racjonalnym dawkowaniu, gdyż zbyt duże ilości kurkumy mogą wywołać biegunkę, zgagę, nudności i inne problemy ze strony układu pokarmowego.

ZŁOTY NAPÓJ Z KURKUMĄ

Doskonałym pomysłem na dodanie sobie energii, witalności, jak i ogólne wsparcie organizmu będzie przygotowanie kurkumy do picia. Napoje z kurkumą oraz innymi składnikami o charakterze zdrowotnym zwiększają naszą odporność, która w okresie jesienno-zimowym szczególnie jest wystawiana na próbę. Przygotowanie złotego napoju to bardzo proste zadanie, a może zdziałać wiele dobrego. Koniecznie wypróbujcie przepis na napar z kurkumą!
Złoty napój z kurkumą