LEN BRĄZOWY - SIEMIĘ LNIANE nasiona 250 g
Symbol: OL423
30.10 zł
Nasiona lnu brązowego posiadają certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01), pochodzą z upraw ekologicznych i są w 100% naturalne, wolne od wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów czy metali ciężkich, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każda sprzedawana partia jest wybierana przez ekspertów na podstawie analizy jakościowej.
Producent: Compagnie des Sens
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
LEN BRĄZOWY - SIEMIĘ LNIANE nasiona 250 g
Nasiona lnu brązowego posiadają certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01), pochodzą z upraw ekologicznych i są w 100% naturalne, wolne od wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów czy metali ciężkich, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każda sprzedawana partia jest wybierana przez ekspertów na podstawie analizy jakościowej.
WŁAŚCIWOŚCI LNU BRĄZOWEGO
Jednym z głównych walorów odżywczych nasion lnu brązowego jest bogactwo w błonnik, głównie błonnika rozpuszczalnego (2/3 rozpuszczalne w nasionach i 1/3 nierozpuszczalne w otoczce). Błonnik rozpuszczalny odgrywa kluczową rolę w zdrowym funkcjonowaniu jelit, pomaga także zrzucić zbędne kilogramy. Bogate w śluz nasiona lnu mają zdolność wchłaniania nadmiaru wody, co tłumaczy ich korzystny wpływ na trawienie i regulację pasażu jelitowego. Są nieocenione w przypadku zaparć. Ponadto, znajdujący się w lnie błonnik odgrywa znaczącą rolę przy odchudzaniu. Nasiona lnu brązowego pęcznieją w żołądku, dzięki czemu czujemy się szybciej „nasyceni”. Kompozycja błonnika i kwasów tłuszczowych reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
Niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 stanowią ważny składnik nasion lnu brunatnego. Dodatkowo wysokie stężenie kwasów omega 3 pozwala zrównoważyć stosunek omega 6 do omega 3 na korzyść omega 6, a to bogactwo kwasów tłuszczowych jest doskonałym źródłem energii dla organizmu.
Nasiona lnu brązowego są naturalnie bogate w białko. Wraz z nasionami Chia są najbogatsze w białka roślinne. Regularnie spożywane przyczyniają się do dostarczania energii i mogą stanowić alternatywę dla białek zwierzęcych. Nie zawierają białek glutenowych, jak np. ziarna pszenicy; nasiona lnu to świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu.
Brązowe nasiona lnu składają się również z przeciwutleniaczy, które działają korzystnie w łagodzeniu objawów związanych z menopauzą, takich jak uderzenia gorąca.
Nasiona lnu brązowego są bogate w witaminy i minerały takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor itp. Te składniki odżywcze pomagają pokrywać nasze dzienne zapotrzebowanie oraz pełnią funkcję przeciwutleniaczy.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona lnu brązowego, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 533 kcal / 2200 kJ
Tłuszcz 42,2 g
Nazwa łacińska: Linum usitatissimum
Pochodzenie: Francja, Włochy
Bogate w: Białka, Potas, Fosfor, Omega 6, Omega 3, Minerały, Magnez, Lipidy, Włókna, Żelazo, Miedź, Wapń
Składniki: Nasiona lnu brązowego, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 ŁYŻKA BRĄZOWYCH NASION LNU DZIENNIE
Siemię lniane brązowe można spożywać samo lub jako dodatek do sałatek, słodkich czy słonych dań, pieczywa, ciast, nabiału itp.
Zmiel nasiona chwilę przed użyciem, aby nie uległy utlenianiu, i posyp nimi sałatkę lub inną potrawę. Można rozcieńczyć proszek w szklance wody, aby poprawić pracę jelit.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera alergenów.
Możliwe interakcje w przypadku leczenia farmakologicznego. Najlepiej spożywać nasiona lnu brązowego w odstępie czasowym od przyjmowania leków.
W przypadku nadmiernego spożycia wysoka zawartość błonnika może powodować problemy żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, działanie przeczyszczające itp.).
Nie zalecany w przypadku zapalenia jelit, niedrożności jelit.
W przypadku patologii prostaty (wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego) zasięgnij porady lekarza.
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).
WŁAŚCIWOŚCI LNU BRĄZOWEGO
Jednym z głównych walorów odżywczych nasion lnu brązowego jest bogactwo w błonnik, głównie błonnika rozpuszczalnego (2/3 rozpuszczalne w nasionach i 1/3 nierozpuszczalne w otoczce). Błonnik rozpuszczalny odgrywa kluczową rolę w zdrowym funkcjonowaniu jelit, pomaga także zrzucić zbędne kilogramy. Bogate w śluz nasiona lnu mają zdolność wchłaniania nadmiaru wody, co tłumaczy ich korzystny wpływ na trawienie i regulację pasażu jelitowego. Są nieocenione w przypadku zaparć. Ponadto, znajdujący się w lnie błonnik odgrywa znaczącą rolę przy odchudzaniu. Nasiona lnu brązowego pęcznieją w żołądku, dzięki czemu czujemy się szybciej „nasyceni”. Kompozycja błonnika i kwasów tłuszczowych reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
Niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 stanowią ważny składnik nasion lnu brunatnego. Dodatkowo wysokie stężenie kwasów omega 3 pozwala zrównoważyć stosunek omega 6 do omega 3 na korzyść omega 6, a to bogactwo kwasów tłuszczowych jest doskonałym źródłem energii dla organizmu.
Nasiona lnu brązowego są naturalnie bogate w białko. Wraz z nasionami Chia są najbogatsze w białka roślinne. Regularnie spożywane przyczyniają się do dostarczania energii i mogą stanowić alternatywę dla białek zwierzęcych. Nie zawierają białek glutenowych, jak np. ziarna pszenicy; nasiona lnu to świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu.
Brązowe nasiona lnu składają się również z przeciwutleniaczy, które działają korzystnie w łagodzeniu objawów związanych z menopauzą, takich jak uderzenia gorąca.
Nasiona lnu brązowego są bogate w witaminy i minerały takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor itp. Te składniki odżywcze pomagają pokrywać nasze dzienne zapotrzebowanie oraz pełnią funkcję przeciwutleniaczy.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona lnu brązowego, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 533 kcal / 2200 kJ
Tłuszcz 42,2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,61 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 8,31 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 27,2 g
w tym omega 3 21 g
w tym omega 6 6,16 g
Węglowodany 3,56 g
w tym cukry 1,4 g
Błonnik 26,9 g Białko 18 g Sól 0,1 g Magnez 300 mg Żelazo 5,7 mg Miedź 1,3 mg Fosfor 560 mg Potas 750 mg Wapń 210 mgNazwa łacińska: Linum usitatissimum
Pochodzenie: Francja, Włochy
Bogate w: Białka, Potas, Fosfor, Omega 6, Omega 3, Minerały, Magnez, Lipidy, Włókna, Żelazo, Miedź, Wapń
Składniki: Nasiona lnu brązowego, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 ŁYŻKA BRĄZOWYCH NASION LNU DZIENNIE
Siemię lniane brązowe można spożywać samo lub jako dodatek do sałatek, słodkich czy słonych dań, pieczywa, ciast, nabiału itp.
Zmiel nasiona chwilę przed użyciem, aby nie uległy utlenianiu, i posyp nimi sałatkę lub inną potrawę. Można rozcieńczyć proszek w szklance wody, aby poprawić pracę jelit.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera alergenów.
Możliwe interakcje w przypadku leczenia farmakologicznego. Najlepiej spożywać nasiona lnu brązowego w odstępie czasowym od przyjmowania leków.
W przypadku nadmiernego spożycia wysoka zawartość błonnika może powodować problemy żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, działanie przeczyszczające itp.).
Nie zalecany w przypadku zapalenia jelit, niedrożności jelit.
W przypadku patologii prostaty (wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego) zasięgnij porady lekarza.
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).