MIGDAŁY NIEŁUSKANE luzem BIO 1 kg
Symbol: OL401
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
MIGDAŁY NIEŁUSKANE luzem BIO 1 kg
WŁAŚCIWOŚCI MIGDAŁÓW
Migdały to pyszne suszone owoce, bogate w niezbędne składniki odżywcze i o wysokim poziomie energii. Dlatego są idealne na przykład jako zdrowa przekąska.
Migdały są bogate w tłuszcz, szczególnie w nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te dobre dla układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie łuskanych migdałów pozwala więc ograniczyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, rozrzedzając krew i obniżając ciśnienie. Badania wykazują, że migdały obniżają poziom cholesterolu we krwi. Tę właściwość wspiera także zawartość fitosterolu w migdałach.
Migdały znane są również z wysokiej zawartości białka. Są także źródłem niezbędnych aminokwasów, białka roślinne z migdałów pomagają w utrzymaniu i zwiększeniu masy mięśniowej, dlatego poleca się spożywanie migdałów sportowcom, ale także weganom czy osobom starszym.
Migdały mają wysoką zawartość błonnika, a stosowane jako zdrowa przekąska, hamują nadmierny apetyt.
Migdały zawierają silne przeciwutleniacze – witamina E, ale także fitosterole pełnią bardzo ważną rolę dla naszego organizmu, ograniczając szkody wyrządzane przez wolne rodniki.
Magnez, wapń, fosfor, potas są również obecne w migdałach. Te minerały zapewniają właściwości, które warunkują prawidłowy rozwój oraz utrzymanie zdrowych kości i zębów. Przyczyniają się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Migdały niełuskane, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 634 kcal / 2620 kJ
Tłuszcz 53,4 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,19 g
Węglowodany 7,85g
w tym cukry 4,4 g
Błonnik 10,2 g Białko 21,1 g Sól 0,004 g
Nazwa łacińska: Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb
Pochodzenie: Hiszpania
Bogate w: Fosfor, potas, białko, witamina B9, witamina E, mangan, magnez, błonnik, miedź, wapń, kwas linolenowy (omega-3), kwas linolowy (omega-6)
Składniki: Migdały łuskane, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
GARŚĆ MIGDAŁÓW DZIENNIE
Do spożycia bez dodatków lub zmieszany z innymi suszonymi owocami lub orzechami. Idealnie nadają się do słodkich potraw, produktów mlecznych lub pikantnych dań, np. w połączeniu z brokułami lub innymi warzywami.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Alergeny pogrubioną czcionką na liście składników.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).