NASIONA CHIA luzem BIO 1 kg
Symbol: OL404
104.80 zł
Nasiona Chia posiadają certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01), pochodzą z upraw ekologicznych i są w 100% naturalne, wolne od wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów czy metali ciężkich, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każda sprzedawana partia jest wybierana przez ekspertów na podstawie analizy jakościowej.
Producent: Compagnie des Sens
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
NASIONA CHIA luzem BIO 1 kg
Nasiona Chia posiadają certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01), pochodzą z upraw ekologicznych i są w 100% naturalne, wolne od wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów czy metali ciężkich, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każda sprzedawana partia jest wybierana przez ekspertów na podstawie analizy jakościowej.
WŁAŚCIWOŚCI NASION CHIA
Jedną z głównych walorów odżywczych nasion Chia jest wysoka zawartość błonnika, głównie nierozpuszczalnego błonnika, który znajduje się w otoczce nasion. Błonnik nierozpuszczalny odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jelit, ale także w utracie wagi. Zdolność nasion Chia do wchłaniania nadmiaru wody wyjaśnia ich korzystny wpływ na proces trawienia i regulację pasażu jelitowego. Ponadto błonnik odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, uczuciu sytości, a tym samym wpływa na utratę wagi.
Ponadto, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 stanowią istotną część nasion Chia. Wysoka wartość kwasów omega 3 pozwala zrównoważyć stosunek omega 6 do omega 3 na korzyść omega 6. Nasiona chia, oprócz dostarczania energii do organizmu, są działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy oraz mają korzystny wpływ na cholesterol.
Nasiona Chia są naturalnie bogate w białko. Wraz z nasionami konopi, są nasionami najbogatszymi w białka roślinne. Spożywane regularnie przyczyniają się do dostarczania energii, której nasz organizm tak bardzo potrzebuje, oraz mogą stanowić alternatywę dla białek zwierzęcych. Nie zawierają białek glutenowych, jak np. ziarna pszenicy.
Nasiona Chia są bogate w witaminy i minerały takie jak: magnez, wapń, mangan, fosfor itp. Bogactwo tych składników odżywczych umożliwia prawidłowe utrzymanie wszystkich funkcji życiowych organizmu.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona Chia, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 454 kcal / 1874 kJ
Tłuszcz 30,7g
Nazwa łacińska: Salvia hispanica
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Bogate w: Białka, Omega 6, Omega 3, Minerały, Mangan, Magnez, Lipidy, Włókna, Miedź
Składniki: Nasiona chia, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 ŁYŻKA NASION CHIA DZIENNIE
Nasiona Chia po kontakcie z płynem, zwykle mlekiem lub sokiem, tworzą rodzaj lepkiego żelu. Mogą być również spożywane jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno w całości lub w zmielonej formie.
Zaleca się spożywanie 15 g nasion Chia dziennie, czyli około łyżki stołowej.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera alergenów.
Wysoka zawartość błonnika może powodować problemy żołądkowo-jelitowe w przypadku nadmiernego spożycia.
Możliwe interakcje w przypadku leczenia przeciwzakrzepowego lub hipotensyjnego, zasięgnij porady lekarza.
Nie zalecany w przypadku raka prostaty (wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego).
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).
WŁAŚCIWOŚCI NASION CHIA
Jedną z głównych walorów odżywczych nasion Chia jest wysoka zawartość błonnika, głównie nierozpuszczalnego błonnika, który znajduje się w otoczce nasion. Błonnik nierozpuszczalny odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jelit, ale także w utracie wagi. Zdolność nasion Chia do wchłaniania nadmiaru wody wyjaśnia ich korzystny wpływ na proces trawienia i regulację pasażu jelitowego. Ponadto błonnik odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, uczuciu sytości, a tym samym wpływa na utratę wagi.
Ponadto, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 stanowią istotną część nasion Chia. Wysoka wartość kwasów omega 3 pozwala zrównoważyć stosunek omega 6 do omega 3 na korzyść omega 6. Nasiona chia, oprócz dostarczania energii do organizmu, są działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy oraz mają korzystny wpływ na cholesterol.
Nasiona Chia są naturalnie bogate w białko. Wraz z nasionami konopi, są nasionami najbogatszymi w białka roślinne. Spożywane regularnie przyczyniają się do dostarczania energii, której nasz organizm tak bardzo potrzebuje, oraz mogą stanowić alternatywę dla białek zwierzęcych. Nie zawierają białek glutenowych, jak np. ziarna pszenicy.
Nasiona Chia są bogate w witaminy i minerały takie jak: magnez, wapń, mangan, fosfor itp. Bogactwo tych składników odżywczych umożliwia prawidłowe utrzymanie wszystkich funkcji życiowych organizmu.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona Chia, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 454 kcal / 1874 kJ
Tłuszcz 30,7g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,3 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 23,7 g
w tym omega 3 17,8 g
w tym omega 6 5,8 g
Węglowodany 7,7g
w tym cukry 1,1 g
Błonnik 34,4 g Białko 19,5 g Sól 0,04 g Magnez 335 mg Miedź 0,92 mg Mangan 2,7 mgNazwa łacińska: Salvia hispanica
Pochodzenie: Ameryka Południowa
Bogate w: Białka, Omega 6, Omega 3, Minerały, Mangan, Magnez, Lipidy, Włókna, Miedź
Składniki: Nasiona chia, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 ŁYŻKA NASION CHIA DZIENNIE
Nasiona Chia po kontakcie z płynem, zwykle mlekiem lub sokiem, tworzą rodzaj lepkiego żelu. Mogą być również spożywane jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno w całości lub w zmielonej formie.
Zaleca się spożywanie 15 g nasion Chia dziennie, czyli około łyżki stołowej.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera alergenów.
Wysoka zawartość błonnika może powodować problemy żołądkowo-jelitowe w przypadku nadmiernego spożycia.
Możliwe interakcje w przypadku leczenia przeciwzakrzepowego lub hipotensyjnego, zasięgnij porady lekarza.
Nie zalecany w przypadku raka prostaty (wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego).
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).