NASIONA GRANATU SUSZONE luzem BIO 100 g
Symbol: OL464
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
NASIONA GRANATU SUSZONE luzem BIO 100 g
WŁAŚCIWOŚCI NASION GRANATU
Nasiona granatu suszy się w niskiej temperaturze, aby jak najlepiej zachować bogactwo ich mikroelementów. Są uwielbiane ze względu na ich słodki smak i chrupkość.
Główny atutu pestek granatu? Ich bogactwo w związki antyoksydacyjne! Nasiana granatu to wulkan witamin, w szczególności witaminy C, witamin z grupy B czy witaminy E. Są one także źródłem mikroelementów takich jak potas czy miedź; nie brakuje w nich kompozycji polifenoli, flawonoidów, antocyjanów i garbników. Ta mieszanka antyoksydacyjna nadaje pestkom granatu właściwości ochronnych przed stresem oksydacyjnym. Ponadto zmniejszają uczucie zmęczenia, wzmacniają obronę immunologiczną, ale także pełnią rolę kardioprotekcyjną i neuroprotekcyjną.
Nasiona granatu są również bogate w błonnik, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona granatu, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 109 kcal / 458 kJ
Tłuszcz 1,3 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g)
Węglowodany 20,3 g (w tym cukry 2,20 g)
Błonnik 14,9 g Białko 4,3 g Sól 0 g Witamina B9 41,3 µg
Nazwa łacińska: Punica granatum
Pochodzenie: Tunezja
Bogate w: Błonnik, Węglowodany, Witamina B9, Witaminy
Składniki: Nasiona granatu, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 GARŚĆ PESTEK GRANATU DZIENNIE
Nasiona granatu można spożywać bez dodatków lub mieszać z innymi suszonymi owocami. Dodaj do płatków zbożowych, ciast, ciasteczek, produktów mlecznych jak np. jogurtów czy twarogów. Można nimi również posypać potrawę, sałatkę, sos, hummus, mięso lub warzywa.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera głównych alergenów.
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).