PESTKI DYNI luzem BIO 250 g
Symbol: OL416
43.50 zł
Pestki dyni posiadają certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01), pochodzą z upraw ekologicznych i są w 100% naturalne, wolne od wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów czy metali ciężkich, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każda sprzedawana partia jest wybierana przez ekspertów na podstawie analizy jakościowej.
Producent: Compagnie des Sens
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
PESTKI DYNI luzem BIO 250 g
Pestki dyni posiadają certyfikat ekologiczny Ecocert (FR-BIO-01), pochodzą z upraw ekologicznych i są w 100% naturalne, wolne od wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów czy metali ciężkich, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każda sprzedawana partia jest wybierana przez ekspertów na podstawie analizy jakościowej.
WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI
Pestki dyni są naturalnie bogate w białko. Spożywane regularnie dostarczają energię, której tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Białka roślinne z pestek dyni pomagają również w utrzymaniu i zwiększeniu masy mięśniowej. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, dlatego są idealne dla wegetarian, sportowców czy osób starszych.
Ważnym składnikiem pestek dyni są nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich niezbędny kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Pestki dyni chronią układ sercowo-naczyniowy i pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu.
Pestki dyni są również bogate w błonnik, przy czym mają stosunkowo niską zawartość węglowodanów.
Pestki dyni są bogate w witaminy, w tym witaminę B6, E, C, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk. Wszystkie te witaminy i minerały działają jako przeciwutleniacze, wzmacniając układ odpornościowy, jednocześnie zmniejszając zmęczenie. Cynk pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Pestki dyni, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 574 kcal / 2401 kJ
Tłuszcz 49,05 g
Węglowodany 1,29 g
Błonnik 6,5 g Białko 29,84 g Witamina B6 0,1 mg Magnez 550 mg Żelazo 8,07 mg Potas 788 mg Cynk 7,64 mg
Nazwa łacińska: Cucurbita pepo
Pochodzenie: Europa
Bogate w: Cynk, witaminy, białka, potas, minerały, magnez, lipidy, błonnik, żelazo
Składniki: Pestki dyni, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 GARŚĆ PESTEK DYNI DZIENNIE
Można je podprażyć i dodać do potraw. Pestki dyni doskonale uzupełniają sałatkę lub zupę, dając efekt chrupkości. Można je również wykorzystać do wypieków, np. chleba lub ciasta.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera głównych alergenów. Możliwe ślady glutenu.
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).
WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI
Pestki dyni są naturalnie bogate w białko. Spożywane regularnie dostarczają energię, której tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Białka roślinne z pestek dyni pomagają również w utrzymaniu i zwiększeniu masy mięśniowej. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, dlatego są idealne dla wegetarian, sportowców czy osób starszych.
Ważnym składnikiem pestek dyni są nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich niezbędny kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Pestki dyni chronią układ sercowo-naczyniowy i pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu.
Pestki dyni są również bogate w błonnik, przy czym mają stosunkowo niską zawartość węglowodanów.
Pestki dyni są bogate w witaminy, w tym witaminę B6, E, C, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk. Wszystkie te witaminy i minerały działają jako przeciwutleniacze, wzmacniając układ odpornościowy, jednocześnie zmniejszając zmęczenie. Cynk pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Pestki dyni, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 574 kcal / 2401 kJ
Tłuszcz 49,05 g
Węglowodany 1,29 g
Błonnik 6,5 g Białko 29,84 g Witamina B6 0,1 mg Magnez 550 mg Żelazo 8,07 mg Potas 788 mg Cynk 7,64 mg
Nazwa łacińska: Cucurbita pepo
Pochodzenie: Europa
Bogate w: Cynk, witaminy, białka, potas, minerały, magnez, lipidy, błonnik, żelazo
Składniki: Pestki dyni, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 GARŚĆ PESTEK DYNI DZIENNIE
Można je podprażyć i dodać do potraw. Pestki dyni doskonale uzupełniają sałatkę lub zupę, dając efekt chrupkości. Można je również wykorzystać do wypieków, np. chleba lub ciasta.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Nie zawiera głównych alergenów. Możliwe ślady glutenu.
Spożywać w ramach zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (< 20°C).