PISTACJE ŁUSKANE luzem BIO 500 g
Symbol: OL421
Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: Olium.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37
PISTACJE ŁUSKANE luzem BIO 500 g
WŁAŚCIWOŚCI PISTACJI
Łuskane pistacje bez dodatku soli! Dzięki temu pomagają zachować zdrowy układ krążenia, a w szczególności uniknąć problemów z nadciśnieniem.
Pistacje są źródłem białka, dlatego sportowcy, wegetarianie, ale także osoby niedożywione, takie jak osoby starsze, chętnie po nie sięgają. Białko buduje i utrzymuje masę mięśniową.
Pistacje są również naturalnie bogate w tłuszcz, podobnie jak wszystkie orzechy i nasiona oleiste. Zaletą tłuszczów nienasyconych jest to, że mają pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia i poziom cholesterolu.
Pistacje są również bogate w błonnik, który wspomaga proces trawienia.
Pistacje są bogate w mikroelementy, fitosterole, antocyjany, resweratrol, przeciwutleniacze, które mają działanie ochronne przed chorobami układu krążenia, cukrzycą czy nadciśnieniem.
Miedź, fosfor i witamina B6 również przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
SKŁADNIKI I ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE
Łuskane pistacje, z upraw ekologicznych
na 100 g:
Energia 568 kcal / 2377 kJ
Tłuszcz 46 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,6 g)
Węglowodany 26,8 g (w tym cukry 7,6 g)
Błonnik 10,3 g Białko 21,3 g Sól 0,02 g
Nazwa łacińska: Pistacia vera L.
Pochodzenie: Hiszpania, Włochy, Turcja
Bogate w: Błonnik
Składniki: Pistacje łuskane, z upraw ekologicznych
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SPOŻYCIA
1 PORCJA PISTACJI DZIENNIE
Do spożycia bez dodatków lub z innymi orzechami czy suszonymi owocami. Idealnie sprawdzają się zarówno w słonych, jak i słodkich potrawach.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA
Alergeny pogrubioną czcionką na liście składników. Możliwe śladowe ilości orzechów, sezamu lub soi.
PRZECHOWYWANIE I KONSERWACJA
Po użyciu szczelnie zamknąć.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła (poniżej 20°C).